Kauhajokinyt

Kauhajoki kuuluu Etelä-Pohjanmaahan, joka on maaseutuvaltainen, suhteellisen pienistä kunnista koostuva maakunta Länsi-Suomessa. Alueella on yhteensä 17 kuntaa, joista suurin on maakuntakeskuksenakin toimiva Seinäjoki.

Kauhajoki ja sen ympäristökunnat

Kauhajoki on yksi Etelä-Pohjanmaan maakunnan eteläisimmistä kunnista. Sen naapurikunnat ovat Honkajoki, Isojoki, Karijoki, Karvia, Kurikka ja Teuva. Nämä kaikki kunnat ovat tunnettuja mittavasta vilja- ja karjataloudestaan, ja maataloudella on pitkät historiaan yltävät perinteet. Teiden varsilla nähtävät komeat pohjalaistalot sekä alavat ja laajat peltoalueet kertovatkin seudun roolista maataloustuotannon vahvana keskittymänä.

Etelä-Pohjanmaan kulttuuriarvot

Etelä-Pohjanmaan maakunnalla on myös vahva talonpoikaiskulttuuriin, murteeseen sekä myös yrittäjyyteen pohjautuva kulttuuri-identiteetti. Etelä-Pohjanmaan kulttuuristrategia-selvityksessä alueen asukkaita pidettiin kilpailuhenkisinä ja perinteitä kunnioittavia ihmisinä, jotka ovat selvästi ylpeitä omasta kotiseudustaan.

Eteläpohjanmaalainen sinnikkyys on näkynyt myös alueelta kotoisin olevien ihmisten osaamisessa. Kansainvälisestikin tunnettuja eteläpohjanmaalaisia ovat muun muassa arkkitehti Alvar Aalto, joka on muun muassa suunnitellut Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskuksen.

Seinäjoki maakunnan suurin

Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskus Seinäjoki on elävä yli 60 000 asukkaan kotikaupunki. Kaupungissa on matkailunkin kannalta monta mielenkiintoista nähtävyyttä ja tapahtumaa.

Yksi merkittävimmistä on Aalto-keskus, joka kuuluu Suomen merkittävimpiin Alvar Aallon suunnittelemiin arkkitehtonisiin kokonaisuuksiin Suomessa. Siihen kuuluu muun muassa kaupungin maamerkkinäkin toimiva Lakeuden risti sekä kaupungintalo ja -kirjasto, seurakuntakeskus, virastotalo ja kaupunginteatteri.

Seinäjoella on myös vilkasta urheilutoimintaa. Osoituksena tästä on muun muassa kaupungin kokoon nähden suuri jalkapallostadion, joka rakennettiin vuonna 2016, ja jonne mahtuu yli 5000 katsojaa.

Seinäjoki tulvii tapahtumia ympäri vuoden. Kaupunki on kuuluisa erityisesti kesäisistä Provinssirock-festivaaleistaan ja Tangomarkkinoistaan, mutta näiden isojen kesätapahtumien rinnalle on tullut myös monia pienempiäkin tapahtumia, joista jokaisen on mahdollista valita omaan makuunsa sopivin.

Seinäjoelle tullaan myös kauempaa hankkimaan kulttuurielämyksiä teatterin parissa. Seinäjoen kaupunginteatteri ja Seinäjoen kesäteatteri tarjoavakin monipuolisen ohjelmiston, joka on koottu monenlaiselle kohderyhmälle vauvasta vaariin.

Seinäjoelle on Kauhajoelta noin 50 kilometriä, ja matkan ajaa autolla noin tunnissa.

Etelässä Isojoki

Kauhajoen eteläpuolella sijaitsee noin 2000 asukkaan Isojoki, joka samalla on myös koko Etelä-Pohjanmaan eteläisin kunta. Kunnan elinkeinorakenteesta maa- ja metsätalouden osuus on lähes 30 %, joten kuntaa voi pitää vahvana maatalouspitäjänä.

Kuntien välisellä rajalla sijaitsee Lauhanvuoren kansallispuisto, joka erottuu Pohjanmaan lakeuksista yli 200 metriin kohoavana vuorena. Kansallispuiston maisemat vaihtelevat karuista kangasmetsistä alaviin suomaisemiin.

Lahnajoki on myös matkailullisesti arvokas kohde. Alueella sijaitsee muun muassa Lauhansarven matkailukeskus sekä Kangasjärven leirintäalue sekä Kauhajoen puolella Muurahaisen luontokeskus. Nämä kaikki sijaitsevat komeissa kansallispuiston maisemissa.

Isojoella sijaitsee myös Kyllikki Saaren suohauta. Paikalle on pystytetty myös muistomerkki vuonna 1953 surmatun nuoren tytön, Kyllikki Saaren muistoksi.

Myös Isojoen puukirkko on arvokas kulttuurikohde Isojoella. Sen on suunnitellut Carl Ludvik Engel vuonna 1833.

Karijoessa muinaisjäännöksiä

Kauhajoen länsipuolella sijaitsee pieni, noin 1300 asukkaan Karijoen kunta. Myös Karijoelle tyypillistä on viljavat peltoalueet sekä laajat metsä- ja suomaastot. Karijoki tarjoaa asukkailleen maaseudun rauhaa, väljää asumista sekä kauniita luonnon maisemia.

Viime vuosina Karijoki on tullut tunnetuksi Susiluola-nimisestä muinaisjäännöksestä. Vuonna 1996 tehtyjen kaivausten yhteydessä löytyi nähtävästi ihmisen muokkaamia jälkiä, jotka voidaan ajoittaa jopa 120 000 vuoden taakse. Susiluolan löydön aitoutta ei kuitenkaan ole pystytty arkeologien keskuudessa vielä todentamaan.

Maalaiskunta Teuva

Kauhajoen luoteinen naapuri on noin 5000 asukkaan Teuva. Naapurikuntiensa tavoin Teuvakin on vahva eteläpohjalainen maaseutupitäjä.

Teuvassa kannattaa käydä tutustumassa moderniin, tiilestä rakennettuun, vuonna 153 valmistuneeseen Teuvan kirkkoon, joka on arkkitehti Elsi Borgin käsialaa.

Maatalouspitäjä Kurikka

Kurikka on Seinäjoen ohella yksi Etelä-Pohjanmaan suurimmista kunnista väkiluvun ollessa noin 21 000 asukasta. Kurikan väkiluku on kasvanut viime vuosina roimasti kuntaliitosten vuoksi. Vuosina 2009 Jurvan kunta liittyi Kurikkaan, ja vuonna 2016 myös Jalasjärvi tuli osaksi Kurikan kuntaa. Kuntaliitoksen myötä Kurikasta on tullut pinta-alaltaan suurin kunta Etelä-Pohjanmaalla. Maataloustuloilla mitattuna Kurikka on myös Suomen suurin maatalouspitäjä.

Kurikan matkailuun liittyen hauska maininnan arvoinen kohde on Kusikivi. Tällä erikoisen malliseksi muovautuneella siirtolohkareella on myös erikoinen historia, sillä aikoinaan Ruotsin kuningas käytti sitä tarpeillaan käymiseen matkallaan Kyronkankaan kesätietä pitkin Vaasaan.

Kurikasta löytyy monia hyviä luontomatkailukohteita ja ohjattuja kävely- ja pyöräilyreittejä, kuten Jyllinkosken lehtomaasto, Nuijanpolku, Karhunpolku, Korven Jotos, Kurjen kierros, Suopolku, Sällinpolku, Pahkapolku, Ketunlenkki sekä Autiomaan luontopolut.

Kurikasta on lähtöisin monta eri aloilla vaikuttanutta kuuluisuuden henkilöä. Esimerkiksi yksi Suomen menestyneimmistä hiihtourheilijoista, mediapersoonallisuus ja kansanedustaja Juha Mieto on kotoisin Kurikasta. Myös Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila sekä kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharju ovat kurikkalaisia.

Tapahtumia eri puolilla maakuntaa

Etelä-Pohjanmaan suurimpia tapahtumia ovat Seinäjoen Provinssirockin ja Tangomarkkinoiden lisäksi jo 1970-luvulta alkaen järjestetyt Vauhtiajot sekä Nummirock-festivaalit.

Lisäksi alue on tunnettu kansanmusiikin perinteen ylläpidosta, joka näkyy vuosittain järjestettävässä Spellit-tapahtumassa.

Matkailullisesti alueen suosituimpia kohteita ovat Kauhavan Powerpark sekä Ähtärillä sijaitseva Suomen toiseksi suurin eläinpuisto.

Veljekset Keskinen Oy:n kyläkauppa taas vetää asiakkaita sekä läheltä että kaukaa. Kyseessä on suuri, jopa lähes Helsingin Stockmannin myyntiä lähentelevä suuri kauppakeskus keskellä Alavuuden lakeutta.

Privacy Policy