Kauhajokinyt

Juhannus on Suomen kesän ehdottomasti perinteisin ja suurin juhla, jolloin kansa virtaa ulos kaupungeista ja mökeille tai muihin tapahtumiin ympäri maata. Juhannuksen aikaan kuuluvatkin monenlaiset kyläjuhlat ja suuremmatkin festivaalit. Joistakin kyläjuhlista on kasvanut ja kehittynyt suurempia tapahtumia, joihin matkaa kävijöitä ympäri Suomen.

Yksi tällaisista on Kauhajoen Nummijärven kylässä jo 80-luvulta lähtien järjestetty Nummirock. Tämä 2000-luvun alusta raskaaseen musiikkiin keskittynyt festivaali on tuonut suomalaisille raskaan musiikin ystäville useita unohtumattomia juhannuselämyksiä tunnettujen kansainvälisten tähtien tahtiin. Nummirockissa ovat esiintyneet vuosien saatossa muun muassa Iron Maiden, Pantera, Sayer sekä Motörhead.

Nummijärvi keskittyy samannimisen järven ympärille ja se on yksi Kauhajokeen kuuluvista maakirjakylistä. Tämä pieni paikkakunta on saavuttanut kansallista mainetta juuri Nummirockin järjestämisellä. Vuonna 2006 se valittiin vuoden Eteläpohjalaiseksi kunnaksi ja sieltä löytyy myös Suomen sotahistorian muistomerkki sekä kirkko, joka niin ikään toimii kylän nähtävyytenä. Nummirock herättää tämän Kauhajoen kunnan henkiin joka vuosi kesäkuun lopussa ja jos pitää erityisesti raskaasta musiikista, kannattaa kyseisellä festivaalilla vierailla.

Nummijärven juhannusjuhlat – Nummirockin esihistoria

Juhannusta on juhlittu suomessa – ainakin osissa maatamme – 1800-luvulta lähtien. Ennen juhannukseksi kutsumista keskikesän juhlaa vietettiin ukon juhlana. Yhtä kaikki, juhliminen niin yhdessäolon kuin riemukkaan tanssin ja hyvä ruoan merkeissä on ollut kesäkuun lopun aikaan yleistä jo pitkään. Erilaisia kyläjuhlia on järjestetty noihin aikoihin monissa kylissä, niin pienissä kuin suuremmissakin. Nummijärven kylä ei ole ollut tästä poikkeus ja sielläkin juhannukseen sijoittuvia kyläjuhlia järjestettiin 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

Nummijärven yhdistystoiminta oli vastuussa juhlien järjestämisestä aivan alusta asti. Niin Nummijärven maamiesseura, Kauhajoen Karhu kuin Nummijärven pienviljelijäin yhdistyskin järjestivät pieniä juhannustapahtumia 1900-luvun alkuvuosikymmenillä, kunnes päättivät yhdistää voimansa suurempia juhlien järjestämiseksi. Vuonna 1959 olikin ensimmäinen vuosi, kun kaikki nämä tahot osallistuivat suurempien juhannusjuhlien järjestämiseen. Kuten tuohon aikaan oli tapana, kuului juhlaan niin tanssia kuin muutakin perinteisiä juhannusjuhlien tapoja.

Uudistus ja Nummirock-nimi

80-luvulla elettiin nousukautta ja suomalaisessa musiikkimaailmassa hallitsi muun muassa huippusuosittu Dingo. Hanoi Rocks oli puolestaan matkalla maailmanmaineeseen, mutta matka katkesi yhtyeen rumpalin kuolemaan. Nämä yhtyeet ovat useiden muiden 80-luvun suosittujen bändien tapaan ainakin nimenä tuttuja vielä tänäkin päivänä, mutta myös kansainvälinen rock-musiikki alkoi noihin aikoihin kiinnostaa suomalaistakin nuoriso – ja miksi ei myös vanhempaakin väkeä. Nummijärven juhannusjuhlien järjestäjät huomasivat, että kiinnostaakseen laajempaa yleisöä, pitäisi tapahtuman luonnetta hiukan muuttaa.

Vuonna 1987 tapahtumaa järjestivät vieläkin Nummijärven maamiesseura sekä Nummijärven pienviljelijöiden yhdistys, mutta tuona vuonna tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa nimellä Nummirock. Tuolloin myös esiintyjäkaartiin kuului monia suursuosiota saavuttaneita yhtyeitä. Tästä ensimmäisestä kyseisellä nimellä järjestetystä festivaalista lähtien Nummirockissa on nähty vuosittain huippusuosittuja yhtyeitä ja esiintyjiä.

Ensimmäisiä Nummirockin esiintyjiä 1980-luvulla olivat muun muassa:

  • Eppu Normaali
  • Popeda
  • Dr Feelgood
  • Uriah Heep
  • Lapinlahden linnut
  • Miljoonasade
  • Cheap Trick
  • Boycott
  • Elvis Breznev
  • Bogart Co.

Kuten yllä olevalta listalta voi huomata, oli festivaalilla esiintyvien yhtyeiden musiikkityyli varsin kirjavaa. Nummirock niittikin 80- ja 90-luvuilla yleisfestivaalina, jolla iskelmä, rock ja pop sekoittuivat mukavaksi kokonaisuudeksi ja kansa juhli juhannusta monenlaisen musiikin raikuessa yöttömässä yössä.

Raskaampi Nummirock

Aina 2000-luvun alkuvuosiin Nummirockissa esiintyi suosittuja yhtyeitä monista musiikkityyleistä, kuten muun muassa Cypress Hill, Wheatus, Apulanta, YUP ja Klamydia. Festivaalin järjestäminen siirtyi kuitenkin jo 90-luvun lopulla kokonaisuudessaan Nummijärven maamiesseuran vastuulle, sillä Nummijärven pienviljelijöiden yhdistys lakkautettiin. Maamiesseura vaihtoi 2000-luvulla nimensä Nummijärven maatalousjärjestö ry:ksi, samalla muuttui myös sen organisaatiorakenne. Kaikki ei kuitenkaan kyseisen muutoksen myötä muuttunut, sillä yhdistys jatkoi – ja jatkaa yhä – toimintaansa koko kyläyhteisöä osallistavan ja hyödyttävänä tahona.

Nummirock-nimi otettiin käyttöön vuonna 1987, samaan aikaan kun tapahtumaa uudistettiin. Vaikka aiempiakin uudistuksia oli ollut, oli nimen ja tapahtuman luonteen muutos kuitenkin ehkä se kaikkein suurin. 90-luvun lopulla alettiin kuitenkin suunnitella toista suurempaa muutosta. Muutoksen toteutuminen vaati yhden hiukan myttyyn menneen festivaalitapahtuman, jonka jälkeen päätettiin, että Nummirockissa tullaan jatkossa keskittymään esiintyjävalintojen osalta metallimusiikkiin. Näin syntyi nykyäänkin tunnettu Nummirockin linja, joka miellyttää raskaan musiikin sekä metallin ystäviä huikeine esiintyjäkattauksineen.

Vuodesta 2002 Nummirock on keskittynyt ainoastaan metallimusiikkiin. Tuon muutoksen vuoden esiintyjäkaartiin kuuluivat muun muassa sellaiset rankat nimet kuin Amorphis, Sonata Arctica, Finntroll ja Evergrey.

Huippuyhtyeitä Nummirockissa

Nummirock on porskuttanut Suomen festivaalikartalla jo useamman vuosikymmenen ja onnistuneiden uudistustensa ansiosta se on pitänyt pintansa aina uusien tapahtumien ilmestyessä. Vuosien saatossa Nummijärven rannalla on päästy nauttimaan lukuisien musiikkitähtien esiintymisistä keskikesän illassa. Erityisesti raskaamman musiikin ystävät ovat löytäneet suosikkiyhtyeitään esiintymästä Nummirockin lavoilta. Ikimuistoisimpia yhtyeitä ovat olleet varmasti ainakin Iron Maiden, Pantera, Motörhead, Scorpions, Slayer sekä Morbid Angel.

Laadukkaat festivaalijärjestelyt, upea suomalainen luonto ja mahtavat esiintyjät luovat Nummirockiin aivan oman tunnelmansa, johon kävijät palaavat vuosi toisensa jälkeen. Nummijärvellä juhannusta vietetään raskaissa tunnelmissa ja kylä herääkin tapahtuman ajaksi henkiin aivan uudella tavalla, aivan kuin koko Suomi keskikesän aikaan.

Privacy Policy