Kauhajokinyt

Kauhajoella vietät rentouttavan loman rauhallisessa maaseutumiljöössä. Alueen majoitusvaihtoehdot ovat monipuoliset ja voitkin valita makusi mukaan yöpymispaikan esimerkiksi luonnonhelmasta tai nukkua perinteisemmin hotellissa lähempänä keskustan palveluita. Kaupunki houkuttelee monenikäisiä, niin perheitä kuin kaveriporukoitakin ympäri vuoden.

Kaupungista löytyy mielenkiintoista tekemistä useammaksikin päiväksi ja lähellä oleva kaunis luonto tarjoaa hyvät puitteet lepäämiselle. Pieneksi kaupungiksi kulttuuritarjontakin on suhteellisen monipuolinen. Kaupungista löytyy muutama mielenkiintoinen museo ja löydät Kauhajoelta myös valtakunnallisesti arvokkaita vierailukohteita.

Virkistäydy kansallispuistoissa

Jos pidät patikoinnista, Kauhajoki on sinulle sopiva kohde. Kaupungista nimittäin löytyy kaksi upeaa, ja toisistaan poikkeavaa kansallispuistoa, joissa pääset nauttimaan vaihtelevista maisemista luonnon rauhassa.

Lauhanvuoren kansallispuisto on Metsähallituksen hoitama, pinta-alaltaan 51 km² laajuinen alue, joka Pohjanmaan alavista lakeuksista poiketen kohoaa 231 metrin korkeuteen. Tämän vuoksi aluetta kutsutaankin Länsi-Suomen Lapiksi. Kansallispuiston maasto ja kasvillisuus poikkeavatkin huomattavasti lähialueesta. Kasvillisuus on karua ja mäntykankaista. Kansallispuisto sopii erinomaisesti päiväretkeilyyn ja kesäisin voit yhdistää virkistäytymiseen vaikkapa marjastuksen puhtaassa metsäluonnossa.

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto on myös Metsähallituksen hoitama ja pinta-alaltaan Lauhavuorta hieman suurempi ollen kooltaan 57 km². Kansallispuisto jakautuu maisemallisesti kahteen osaan, mäntyvaltaiseen kangasmetsään sekä laajaan, avoimeen nevasuohon eli Kauhanevaan. Myös tämä puisto soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi. Aluetta kiertää noin kahden kilometrin pituinen pitkospuulenkki, ja löytyypä alueelta myös näköalatorni karujen mutta kauniiden maisemien ihailuun.

Nauti valtakunnallisesti arvokkaista jokimaisemista

Kauhajoen alavia jokimaisemia pääset ihailemaan Hyypänjokilaaksossa Kauhajoen eteläpuolella. Kyseessä on 20 kilometrin pituinen jyrkkärinteinen laakso, jota värittää kaunis maaseutumainen peltomaisema. Täällä liikut keskellä idyllistä, suomalaista kansallismaisemaa, jolle on tyypillistä laajat alavat lakeudet sekä komeat puusta rakennetut pohjalaistalot, joista vanhimmat on rakennettu 1800-luvulla.

Löydät alueelta myös idyllisen kahvilan herkutteluun ja antiikkiliikkeen Hyypän Helmen, jossa voit tehdä yllättävänkin hyviä löytöjä. Lähistöllä sijaitsee myös kyläkauppa postipalveluineen.

Hämes-Havusen talonpoikaisidylliä

Pohjalaiseen talonpoikaiskulttuuriin pääset tutustumaan Hämes-Havusen tilalla, joka on rakennettu perinteisen talonpoikaisarkkitehtuurin mukaisesti siten, että rakennuksien väliin jää suojaisa sisäpiha.

Hämes-Havusen pihapiirissä järjestetään joka vuosi syyskuun ensimmäisellä viikolla suuret ja suositut Kauhajoen Ruokamessut, jossa sadat näytteilleasettajat esittelevät herkkujaan ja jossa pääset maistamaan myös kauhajokisia paikallisherkkuja, kuten kuuluisaa Klimppisoppaa.

Hiljenny Kammin rauhassa

Kammi-kylä on suoalueelle rakennettu paikka, jossa pääset hiljentymään luonnon rauhaan. Kulje kylään kantoportista ja vaeltele vapaasti tutkien alueen erikoisia rakennelmia. Alueelta löytyy muun muassa Turvekammi, Savukammi sekä Nevansaari & Julumetun tupa.

Historian havinaa museoissa

Kauhajoen kahdessa museossa pääset tutustumaan sekä Kauhajoen paikallishistoriaan että koko valtakunnan kannalta merkittävään Eduskuntamuseoon.

Talvisodan aikana Suomen eduskunta toimi Kauhajoella, ja tästä muistona vanhaan kansakouluun on perustettu Eduskuntamuseo. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

Löydät kaupungista myös Veteraanien perinnetalon, jonne on koottu vanhaa esineistöä aina Suomen sodasta Lapinsotaan. Kotiseutumuseossa voit taas tutustua kauhajokelaiseen talonpoikaiselämään 1800-luvulta 1940-luvulle.

Tapahtumia läpi vuoden

Kauhajoella järjestetään monenlaisia ja erikokoisia tapahtumia ympäri vuoden. Ota selvää tulevan lomasi aikaan järjestettävistä tapahtumista kätevästi verkossa.

Virkisty Virkussa

Kauhajoen virkistysuimala on viihdyttänyt alueen asukkaita ja matkailijoita uudistetuissa tiloissaan vuodesta 2003. Se tarjoaa useita uima-altaita eri-ikäisille sekä miellyttävän porealtaan rentoutumiseen. Rakennuksen yhteydessä on myös urheilukeskus, jossa voi harrastaa monipuolisesti sekä sisä- että ulkoliikuntaa. Löydät Virkun kaupungin keskustasta osoitteesta Urheilutie 3.

Majoitu luonnonhelmassa tai keskustassa

Kauhajoelta löytyy myös monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Voit esimerkiksi majoittautua perheesi kanssa maalaismaisemissa joen rannalla vuokraamalla yksilöllisen lomatuvan Kantorannasta.

Kantoranta sijaitsee noin 4 kilometrin päässä keskustasta.

Idyllinen Helmin Kortteeri (Kahvila Helmi Saarikoski Oy) tarjoaa taas majoitusta aivan kaupungin ydinkeskustassa, linja-autoaseman ja kaikkien palveluiden ääressä. Yrityksestä voi tilata myös juhla- ja kokouspalveluja.

Hotelli Kauhajoen Krouvi on taas tasokas ja moderni majoituspaikka, jossa on myös a la carte –ravintola. Sekin sijaitsee aivan Kauhajoen keskustassa.

Kauhajoella on mahdollista päästä asumaan keskelle aitoa maalaisidylliä. Mäki-Kyynyn maatila tarjoaa maatilamajoitusta viihtyisässä ja rauhallisessa ympäristössä. Paikka sijaitsee upealla paikalla Päntäneen kylässä.

Leirintäalue on kohtuuhintainen ja luonnonläheinen tapa, ja hyvä sellainen löytyy myös Kauhajoelta. Nummijärvi Camping sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Nummijärven rannalla, jonka puhtaassa ja lapsiystävällisessä rannassa on mukava uida. Järvessä voi myös kalastaa. Leirintäalue sijaitsee Kauhanevan kansallispuiston lähellä, ja näin sopii hienosti hyväksi tukikohdaksi esimerkiksi luontomatkailusta pitäville patikoijille.

Ruokapaikkoja moneen makuun

Kauhajoki tunnetaan vahvana eteläpohjalaisen perinneruuan vaalijana, josta osoituksena on muun muassa kaupungissa syksyisin järjestettävät Ruokamessut. Perinneruuan lisäksi kaupungista monenlaista valikoimaa ruuan suhteen etnisistä ruokapaikoista a la carte -tason ravintoloihin. Kun nälkä yllättää, kaupungin keskustasta löytää nopeasti lyhyen välimatkan päästä niin lapsiperheille kuin aikuisseurueillekin sopivia ruokapaikkoja.

Privacy Policy